20/06/2011

Comoditatea si viata de crestin

Posted in Educatia copiilor, Părinti ortodocsi tagged , , la 00:36 de Valahia

Pr. Paisie Aghioritul

În ciuda aparentelor si a nevredniciei călugărilor si preotimii, Biserica este un izvor nesecat de minuni. Face din apă Sfânta Aghiazmă, face din pâine si vin Sfintele Taine ale Împărtăsaniei; face din omul plin de necurătie, un dumnezeu! Însă multă lume nu vede aceste minuni. Pentru că dacă le-ar vedea, nu ar dispretui si nici n-ar urî Biserica lui Hristos, ci ar iubi-o si ar cinsti-o, în loc să vorbească despre ea cu dispret, asa cum face.

Crestinilor le e dat să poarte o cruce grea în viata lor. E greu să spui că crezi în Dumnezeu si că ai si un trai comod, în această viată. Pentru că atunci când viata îti este usoară pe pământ, înseamnă că e ceva în neregulă cu tine; înseamnă că tii la bogătiile de pe pământ si nu la comorile din ceruri. Iar atunci când gândesti asa, esti foarte departe de voia lui Dumnezeu. Viata de crestin si comoditatea vietii nu merg mână în mână; sunt două lucruri diferite.

A venit odată la mine un medic foarte cunoscut, să stăm de vorbă. Sotia lui era si ea medic, iar amândoi erau persoane religioase. Se plângea că copiii lui duceau o viată lumească si nu numai că nu urmau traditia familiei, a unei vieti în Hristos, ci o si priveau cu ironie. Îi considerau pe crestini ca fiind niste oameni limitati intelectual, încuiati, necinstiti, prefăcuti si ticălosi, pentru că, spuneau ei, viata lor nu le oglindeste cuvintele, iar faptele lor nu sunt crestinesti. Chiar si la Sfântul Maslu, pe care părintii îl făceau o dată pe an acasă, cu copiii de fată, si la care acestia luau parte când erau mici, acum nu mai vroiau să participe, se împotriveau si nu erau de găsit de fiecare dată când se tinea slujba.

Medicul avea un aer foarte obosit si disperat, nestiind cum să ajungă la o regenerare duhovnicească a copiilor lui. Si era de părere că toate eforturile lui si ale sotiei lui erau în zadar; copiii nu erau nici atrasi, nici atinsi de ele. La un moment dat, medicul, tinându-si capul în mâini, ca si cum ar fi vrut să-si acopere fata de rusine, îmi zise: „Mi-e teamă că banii multi ne-au făcut rău.”

L-am rugat să-mi spună ce vroia să spună de fapt, iar el a recunoscut foarte sincer că deviaseră de la calea cea dreaptă si-si cumpăraseră bunuri care erau total inutile. „Avem trei case mari”, spuse el; „una pentru noi si una pentru fiecare copil. Apoi două căsute la tară, patru masini scumpe, o ambarcatiune, depozite în bancă si multe bunuri materiale”. Si spuse mai departe: „Copiii au devenit răsfătati si acum ne acuză că noi i-am făcut asa. Ne spun si că am reusit un mariaj foarte bun dintre bogătie si crestinism”. Apoi m-a rugat să-i spun ce poate face ca să-si aducă pacea si unitatea în familie.
I-am spus să dea tot ce are săracilor si să păstreze doar o casă, o căsută la tară si salariile lor. Înspăimântat, s-a schimbat la fată, s-a speriat si a fost dezamăgit de răspunsul meu.

A plecat si n-a mai venit niciodată să mă vadă. Era legat de ce e aici, pe pământ, nu de cele de Sus. Din cauza asta copiii îsi căutau alte moduri de viată decât cele pe care li le arătaseră părintii lor.

Când aud de sărăcie si de mizerie multă, mă doare foarte mult si nu pot să mă rog. Nu spun că atunci când ai două haine, trebuie să dai una. Asa ceva e ceva neobisnuit si dificil de făcut, pentru majoritatea oamenilor. Dar dacă vrei să te numesti crestin si să ai bunătătile lui Dumnezeu, de ce să asuzi si să te lupti pentru cele de care vorbeam mai sus si să nu faci fapte de milostenie si fapte bune? Oricine are bani multi si îi gestionează egoist, uitând de sărăcia si mizeria aproapelui, îsi construieste castele pe nisip. Ati văzut vreodată haine de înmormântare cu buzunare? Totul rămâne aici. Numai faptele bune merg în rai. Stiti de ce se duc războaiele? Pentru bani. Pentru că cei bogati nu-si pot pune frâu lăcomiei, iar cei săraci nu vor să-si strângă cele necesare, ci îi invidiază pe cei bogati pentru bogătiile si gloria lor.

Buzunarele dumneavoastră ar trebui să fie întotdeauna deschise pentru a permite banilor să plece în scopuri filantropice. E scandalos faptul că există buzunare pline de bani, cusute la gură.

Sursa: ”Four Hours with Father Paisios”, de Tasos Mihalas. Traducere din greacă de John Sanidopoulos / http://www.johnsanidopoulos.com/2011/06/elder-paisios-good-times-and.html?spref=fb

Reclame

2 comentarii »

  1. Doamne ajuta

    • Valahia said,

      Doamne-ajută, Georgiana.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: