07/03/2012

Crestinismul nu se referă la etică

Posted in Uncategorized tagged , , , la 00:41 de Valahia

Paul Wood
Articol tradus de pe blogul „A Political Refugee From the Global Village – an Englishman in Bucharest” („Un refugiat politic din satul global. Un englez la Bucuresti”)

Crestinismul nu se referă la etică. Într-un fel, se poate spune că nu se referă nici măcar la religie, fiind, din multe puncte de vedere, antireligios.

Iisus nu a practicat etica si îi dezaproba pe eticisti, pe saducheii zelosi si fariseii din vremea Lui. Într-un fel, El a venit să ne scape de religie. Nu a predicat împotriva Legii, ci pentru ceva era cu mult deasupra Legii.

Etica este ceea ce necredinciosii îsi închipuie că este crestinismul; însă crestinismul ne învată să cerem harul divin si nu să urmăm vreun cod etic prin propriile noastre eforturi. În România, simti fără de nici un dubiu că etica nu constituie deloc un aspect central al crestinismului. Etica, în Biserica Ortodoxă Română, pare a fi la periferie, în timp ce liturghia ocupă un loc central. Iar românii combină o religiozitate si un interes instinctive fată de lumea de dincolo, având totodată o apreciere si o întelegere realiste a celor lumesti.

Ceea ce observa Eugen Ionescu este foarte adevărat: religia, în România, înseamnă ceva cu totul diferit fată de ceea ce înseamnă ea în tările catolice sau protestante.

Sursa:http://pvewood.blogspot.com/2012/03/christianity-is-not-about-ethics.html

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: